Cricketschool Kalpitiya. Kom op 12 mei 2019 naar Vakwerk Burgum en steun deze actie!

Cricketschool Kalpitiya, Sri Lanka

Kalpitiya is een centrum dorp in het Noord-Westen van Sri Lanka. Het ligt op een schiereiland, omgeven door de Indische Oceaan en de Puttalam lagune. Het is een pracht omgeving, wat sinds kort door toeristen is ontdekt (kite surfing, dolfijnen spotten). De bewoners leven van hun visvangst.
Kalpitiya is omgeven door enkele dorpen: Janisawipura, Anawassala, Kurakahenna, Nachikalli. Dit zijn dorpen waar probleemgezinnen kosteloos hun palmbladhutje kunnen opzetten. Eigenlijk is het een ‘lange jammer’. Veel kinderen tussen 10 en 18 jaar uit deze dorpen hebben het contact met de school verloren en zwerven op straat. We noemen hen ‘drop outs’. Onlangs kwam Jan Kuipers twee jongens tegen van 12 en 14 jaar, zittend langs de kant van de weg. Ze kunnen niet lezen, schrijven of rekenen en hadden niets te doen.

Drugs
Kalpitiya wordt hoe langer hoe meer een doorvoerhaven van drugs: ‘apple tablets’, drank, etc. Wanneer deze jongeren ‘drop outs’ in handen van de dealers komen dan zijn ze verloren.

Cricketschool
Bij Stichting Kalpitiya kwam van Jan Kuipers, local social worker te Kalpitiya, Sri Lanka,  een vraag binnen om een cricketschool te starten.

Reden?
Cricket is een geliefde sport onder jongeren in Sri Lanka. Na schooltijd wordt er op elke bespeelbaar veldje cricket gespeeld. De spelers van het nationaal team zijn ‘rol modellen’ voor jongeren en de spelers worden betrokken bij de volgende opzet: het idee is een cricketschool op te richten voor ‘drop outs’, voor kinderen die het contact met hun school hebben verloren en op straat zwerven. Op deze school leren ze op een professionele manier cricket en …… moeten daarnaast weer naar school om te leren (opnieuw) lezen, schrijven en rekenen.Een gebouw is aanwezig om een school te beginnen. Ook is er een prachtig cricket veld in de buurt van het gebouw. De financiële actie die de zussen gaan starten kan gebruikt worden voor het opknappen van het gebouw en/of voor meubilair en/of lesmateriaal, inhuren van bevoegde leerkrachten voor het lesgeven.

Actie
De 3 zussen Brugman die Vakwerk Burgum hebben opgezet, hebben een ludieke actie bedacht (Joke zit in het bestuur van Stichting Kalpitiya www.kalpitiya.nl).

Op zondagmidaag 12 mei is na de opening van de nieuwe expositie (15.00 uur) aan de Tsjibbe Geartstrjitte 3 in  Burgum. Er is gelegenheid om kunstenaars aan het werk te zien met het beschilderen van draagbaren die ooit in het Engelse leger zijn gebruikt.

Engeland heeft een historische band met Sri Lanka net als Nederland. We gaan ons best doen om een ‘droom’ van deze jongeren waar te maken om hun een toekomst te bieden.

Op zondag 7 juli is er weer een opening om 15.00 uur van een nieuwe expositie van Vakwerk Burgum. Na die opening kan er volop genoten worden van de expositie maar ook van de draagbaren, die inmiddels zijn omgetoverd tot ware kunstwerken.

Vanaf half 5 worden de “kunstdraagbaren” bij opbod verkocht. Dit wordt met veel enthousiasme gedaan door Arjen de Boer (Omrop Fryslan) en Stefan Ket.

De volgende kunstenaars kun je onder andere aan het werk zien op zondagmiddag 12 mei vanaf 4 uur.

Jelle Schotanus uit Beetsterzwaag
Jan vd Meulen uit Burgum
Joke Schepers uit Groningen
Joke Ket uit Hurdegarp
Gerard Smit uit Leeuwarden
Brenda vd Zee uit Westhoek
Gerke Procee uit Buitenpost
Albert Schaafsma uit Oenkerk
Anne van Dalen

We verwachten dat er eerst volop aandacht is voor onze exposanten die exposeren en er daarna genoeg belangstelling is om ook de kunstenaars aan het werk te zien.

Tot zondag 12 mei om 15. Uur

Vakwerk Burgum
Tsjibbe Geartstrjitte 3
Burgum

Hanneke, Tineke, Joke