Kunstenaars – school Kalpitiya (februari 2021)

Februari 2021

In 2019 zijn er acties geweest voor het starten van een schooltje in Kalpitiya. Dit schooltje is bedoeld om kansarme kinderen een nieuwe start te geven.

In 2019/2020 is een gebouw, ter beschikking gesteld door Jan Kuipers en zijn vrouw Santhi, helemaal verbouwd en aangepast.  Nieuw meubilair werd aangeschaft en schoolmaterialen.

Door de corona in Sri Lanka kon er pas met lessen gestart worden in september 2020. Bij de start begonnen met 7 kinderen inmiddels zijn dit 16 kinderen geworden. De kinderen gaan 3 x per week 2,5 uur naar school en krijgen onderwijs in schrijven, lezen en rekenen. De leeftijd varieert tussen 7 en 14 jaar. Elk kind krijgt gericht onderwijs, gegeven door Miss Dulani ook woonachtig in Kalpitiya.

Onderwijs:
Taal

 1. Letters kunnen lezen
 2. Woorden lezen
 3. Tekst kunnen schrijven
 • Er zijn minimaal 50 letters in het Sinhala alfabet. Onderverdeeld in speciale krullen en haken aan die letters.

Rekenen

 1. Cijfers herkennen
 2. Cijfers schrijven
 3. 1-100 tellen
 4. Optellen, aftrekken, delen

Foto 1Foto 2

Jan Kuipers geeft aan dat de school succesvol is en de kinderen met plezier naar school gaan. Dit ook komt mede door een half uur sport en spel. Thuis zijn daar geen mogelijkheden voor deze kinderen.

Er zijn naast de aanschaf van leermaterialen ook ballen, volleybalnet en bats aangekocht. Na de lessen, kunnen ze een halfuurtje sporten/spelen. Dit motiveert kinderen om terug te komen.

Het idee dat cricketles een lokkertje zou zijn om onderwijs te volgen is nu omgebogen tot het geven van sport en spel.

Naast het geven van regulier onderwijs is er ook een mogelijkheid om naailessen te volgen voor oudere meisjes. Madam Aiomi geeft hierin les. Een greep uit de lessen:

 1. Kennismaking, introductie van programma en materialen
 2. Naaien van babykleding
 3. Naaien van bloemen
 4. knippen van bloks en het naaien van schorten en zakken
 5. idem voor circle schorten
 6. blouses met en zonder mouwen
 7. rokken met opgestikte zakken en verwerkt in zijnaad

Door het enthousiasme van Madam haar leerlingen is er inmiddels een speciale klas voor moeders van de meisjes. Tegen een kleine betaling krijgen zij ook naailes. Inmiddels zijn er 3 naaimachines aangekocht.

De klas van meisjes bestaat uit Moslima, Christenen en Hindi. Deze meiden gaan niet naar school en zitten thuis tot ze trouwen. Het is een groot voorrecht dat de ouders deze meiden toestaan om naar onze school te komen.

Sinds enkele weken zijn er 2 lichamelijk gehandicapte meiden bijgekomen en nemen deel aan de naailessen. Jan Kuipers haalt ze met auto van huis en meldt dat het ontroerend is te zien hoe deze 2 meiden geholpen worden. Ze worden uit de auto getild en er is veel praatcontact met hun.

We kunnen stellen dat de kunstenaars die geholpen hebben het project handen en voeten te geven zeker is geslaagd.

 

Foto 3  Foto 6  Foto 5

Foto 7 Foto 8

Door rapportages van Jan Kuipers blijven we op de hoogte over het reilen en zeilen van de school in Kalpitiya.

Joke Ket