Wat kun jij doen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan voor de inwoners van Kalpitiya e.o. In overleg met Jan Kuipers, onze contactpersoon ter plekke, hebben we de volgende lijst gemaakt:

– Handweverij: steun in het ontwerpen van designs, productontwikkeling en reparatiewerk aan de weefgetouwen (timmerwerk). Voor het ontwerp is een bedrag van € 100 nodig en voor het timmerwerk € 200.

– Meehelpen met de bouw van huisjes en/of toiletten. Meehelpen betekent: materiaal inkopen, sjouwen, graven en controle op de bouw. Alles gaat in nauw overleg met de bewoners.

– Op dit moment kost een huisje € 2000 en een toilet € 200. In de wijk Janisawipura wonen 60 families. 7 families beschikken inmiddels over een toilet met een septietank. We willen graag voor de overige 53 families ook toiletten bouwen. Om kosten te besparen wordt er zoveel mogelijk gebouwd in series van 10 toiletten, in totaal € 2000. Zodra elke familie een toilet heeft gaan we beginnen met de bouw van de 60 huisjes!

– Opknappen van de Kurinjampitiya school: verven van de gebouwen samen met de ouders. Zelf voor verf en kwasten en een goed humeur zorgen. Eveneens het opknappen van tafeltjes en stoeltjes. Werkblad en zittingen laten maken bij een timmerwerkplaats en laswerk van de frames bij de plaatselijke smid. In de school werkblad en zittingen aanbrengen op de frames. De ervaring van Jan Kuipers en een aantal vrijwilligers is dat het een waar feest is om in een school te werken. Voor het opknappen van het schoolmeubilair is € 1500 nodig en voor het verven van de school € 1950.

– Opknappen van het ziekenhuis in Kalpitiya. Er is al veel gedaan maar we kunnen nog veel meer doen. Ook hier verven en timmerwerkzaamheden. Ben je handig dan kun je het misschien zelf doen of anders laten uitvoeren door de plaatselijke timmerman of smid. Voor het verfwerk is € 1250 nodig en voor het timmerwerk € 750.

– Opvanghuis voor dakloze ouderen. Dit project staat nog in de startblokken. Als je in Sri Lanka dakloos wordt en geen kinderen hebt, dan ben je aan de straat overgeleverd. Er zijn  plannen om een opvanghuis voor 12 mensen op te richten. Voor de grond en de bouw is een bedrag van meer dan € 50.000 nodig en voor het verblijf en de begeleiding ongeveer € 20.000 per jaar. Voor de grond en de bouw worden contacten gelegd met fondsen en bedrijven in Nederland. Het plan is om in Nederland sponsors te werven die met een maandelijks bijdrage het verblijf en/of begeleiding van de vrijwilligers voor hun rekening willen nemen.

– Voor diverse scholen zijn wij opzoek naar (oude) laptops. Heb je een laptop? Neem dan contact met ons op. Wij zullen proberen om via de vrijwilligers die naar Sri Lanka gaan de laptops ter plaatse te krijgen.

Wanneer je zelf naar Kalpitiya wil komen om met eigen ogen te zien wat je allemaal kan doen ben je van harte welkom! Als je komt is het fijn om met z’n tweeën te gaan. Je hebt dan steun aan elkaar. Overdag is er begeleiding beschikbaar. Wanneer je naar Sri Lanka wilt komen neem dan contact op met Jan Kuipers, graag minimaal 3 maanden van te voren.

Jan Kuipers kan je dan alles vertellen over het werk, de cultuur, de samenleving in Kalpitiya en hun leefgewoontes en het kiezen van een project. We gaan er vanuit, dat vrijwilligers zelf actie in Nederland voeren voor één van de projecten en met dit geld naar Kalpitiya komen.
Door naar Kalpitiya te komen kan je zelf de handen uit de mouwen steken en helpen bij de uitvoering van projecten. In Kalpitiya is het meestal warm/heet. Er wordt daarom gewerkt van 9.00 tot 14.00 uur. Daarna is men vrij.

De ontwikkeling van Kalpitiya staat nog in de kinderschoenen. Maar voor toeristen is er al meer dan genoeg te beleven: een prachtig strand, kite surf mogenlijkheden en de gelegenheid om te duiken. Met een beetje geluk kun je zelfs dolfijnen zien! Vanuit Kalpitiya kun je met bus en/of boot prachtige locaties bezoeken en heerlijke vis eten.

Voor huisvesting kan gezorgd worden. Er is een huisje beschikbaar van de familie Kuipers/Fernando. Het bestaat uit een woonkamer, eetkamer, 2 slaapkamers, een keukentje, douche en toilet. Het huisje grenst aan de woningen van de familie van de vrouw van Jan Kuipers. Je bent dus niet alleen tussen wildvreemde mensen en er zijn dus mensen die een oogje in het zeil  houden.
De kosten van het huren van dit huis zijn € 45.

Het leven in Kalpitiya is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Voor eten en drinken kom je met € 50 per week een heel eind. Een ticket kost, afhankelijk van de periode waarin je reist, rond de € 800.