Ruth en Pieter uit Utrecht

Door de crisis, een beetje ongeluk en daarmee ook een beetje geluk kwamen wij op een punt waarop wij allebei geen vaste baan hadden, maar wel wat spaargeld.

Iemand opperde dat we van dit geld ook konden gaan reizen. Toen dat zaadje eenmaal was geplant was er geen weg meer terug. We hebben een prachtige reis geboekt van een half jaar over de hele wereld. We wilden graag onderweg vrijwilligerswerk doen. Na lang zoeken en rondvragen kwamen wij via de vader van Pieter uit bij Jan Kuipers in Sri Lanka.

Het project in Kalpitiya, Huis met Toekomst in Toredia was daar begonnen. De eerste huisjes waren gebouwd, maar er moest nog meer geld ingezameld worden voor andere huisjes. Er wonen ongeveer 21 families in deze wijk en een huisje kost ongeveer € 2.000.

Om geld in te zamelen hebben wij een afscheidsfeest gegeven. Op het feest hebben we middels een veiling en giften van vrienden € 3.000 opgehaald! Genoeg voor 2 huisjes. Ook Rotaract club Hilversum heeft eenzelfde bedrag ingezameld.

Toen we na 4 maanden reizen in Sri Lanka kwamen, wachtte daar een warm welkom van Jan en zijn vrouw. Ook door de bewoners van Toredia werden wij zeer welkom ontvangen. Jan vertelde dat er vanuit een kerk uit Nederland ook nog geld binnengekomen was. Dus in de 6 weken dat wij in Sri Lanka waren konden er maar liefst 6 huisjes gebouwd worden. Een verantwoordelijkheid die wij graag op onze schouders namen.

In die 6 weken hebben wij de voorbereidingen en de bouw nauwlettend in de gaten gehouden. Gelukkig had Jan al ervaring en wist hij waar wij vooral op moesten letten. Onder andere het vooraf bepalen van een scherpe prijs door middel van diverse offertes, het controleren van de afmetingen van de huisjes en de algehele afwerking van de woning was van groot belang.

Gelukkig ging dit werk gepaard met een continue stroom van positieve energie en vrolijkheid van de bewoners. Deze mensen waren zo enthousiast en bleken ook enorm betrokken en nauwkeurig tijdens de bouw. Het was erg fijn om een korte tijd bij deze mensen te mogen zijn.

Tegen de verwachting in waren alle 6 huisjes klaar tegen de tijd dat wij weer verder gingen met onze reis. Hierdoor konden we getuigen zijn van een prachtige en bijzondere openingsceremonie waarbij wij en ook alle mensen in Nederland heel hartelijk bedankt werden.

Al met al was het voor ons een ervaring om nooit te vergeten. We denken nog bijna dagelijks terug aan Sri Lanka en de mensen in Toredia. Wij gaan volgend jaar trouwen en de bestemming van onze huwelijksreis staat al vast… In drie weken willen wij Sri Lanka verder gaan ontdekken, maar zeker ook weer op bezoek gaan bij de bewoners van Toredia.

Ruth en Pieter